Vogelgriep kostte ons land al 20 miljoen euro
Foto: ap
BRUSSEL - Wereldwijd heeft de vogelgriep al voor meer dan vier miljard euro economische schade aangericht. Azië neemt daarvan driekwart voor zijn rekening. In België valt de schade nog mee.
,,Toch zorgt de paniekreactie voor een daling van de consumptie van gevogelte'', zegt Jacques Viaene van de vakgroep Landbouweconomie van de Universiteit Gent. ,,De verkoopprijs van de braadkippen is tot onder de kostprijs gezakt. Als je de hele sector bekijkt - van pluimveehouders tot broeierijen en veevoederfabrikanten - is er nu al zo’n 20 miljoen euro schade''.

De vogelgriep dreigt de duurste voedsel- en gezondheidscrisis ooit te worden. Indien het virus zou muteren en wereldwijd aan miljoenen mensen het leven zou kosten zal het kostenplaatje volgens de Wereldbank oplopen tot 700 miljard euro.

Zo ver is het wel nog niet, maar door de paniekreactie loopt de economische schade al elke dag op. Er zijn niet alleen de opruimings- en vaccinatiekosten, maar ook en vooral de daling van de vraag naar gevogelte.