Schoten bereid om cordon te doorbreken
BRUSSEL - Burgemeester Harrie Hendrickx (CD&V) van Schoten is bereid om na de verkiezingen van 8 oktober met Vlaams Belang (VB) te praten als CD&V en VLD samen geen meerderheid bereiken. Lokaal VLD-voorzitter Paul Valkeniers had eerder gezegd hier ook bereid toe te zijn, maar heeft zijn mening ondertussen herzien. CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen wijst de mogelijke samenwerking ook af.
Vlaams Belang trekt in Schoten naar de kiezer onder leiding van Marie-Rose Morel. CD&V en VLD besturen de gemeente nu samen met de SP.A, maar willen liever zonder de socialisten verder. Ook een coalitie met Groen! zien ze niet zitten.

,,Als wij één zetel winnen en de VLD blijft status quo, dan kunnen we met z’n tweeën opnieuw een meerderheid vormen'', zegt burgemeester Harrie Hendrickx in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg (CD&V). ,,Lukt dat niet, dan sluit ik een coalitie met het Vlaams Belang niet uit''.

Lokaal VLD-voorzitter Paul Valkeniers zei in dat geval wel te willen nadenken over samenwerking met het VB, in overleg met zijn partijtop. ,,Ik ben al jaren tegen het cordon sanitaire, omdat dat contraproductief is'', zegt Valkeniers. Maandagmiddag stelde Valkeniers in een mededeling te hopen de volgende verkiezingen te winnen.

"We hebben de vorige verkiezingen steeds gewonnen en zijn gestegen van 1 naar 7 raadsleden. We hopen die lijn te kunnen doortrekken. Dat moet lukken omdat we in Schoten de afgelopen zes jaar nog meer dan in het verleden zwaar gewogen hebben op het bestuur".

Marie-Rose Morel reageert intussen enthousiast. ,,Ik geef meteen mijn plaats op in het Vlaams Parlement om burgemeester te worden, maar van mij mag het ook Harrie Hendrickx zijn'', luidt het.

CD&V wijst samenwerking af

De CD&V wijst elke samenwerking met het Vlaams Belang af. Dat zeggen de Vlaamse christendemocraten in een reactie op uitlatingen van de Schotense CD&V-burgemeester.

In een mededeling laat CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen weten dat het partijbestuur zich unaniem achter de partijlijn schaarde. En die wijst elke samenwerking met het Vlaams Belang af. ,,Wij kunnen niet in zee gaan met een partij die de problemen uitvergroot zonder haalbare oplossingen aan te brengen en die mensen tegen elkaar opzet'', is de redenering.