Copiepresse wil met Google onderhandelen
BRUSSEL - Copiepresse, de vereniging die het dinsdag in kortgeding heeft gehaald van de bekende Amerikaanse zoekrobot Google, nodigt de internetreus uit om te onderhandelen over online verwijzingen naar artikels van de elektronische pers.
Google wil in beroep gaan tegen de uitspraak van dinsdag, maar de versnelde procedure zou snel tot een arrest in beroep kunnen leiden, vindt Copiepresse. Google bevestigde reeds dat het beroep aantekent tegen de uitspraak. "We willen geen triomfalisme, het auteursrecht werd eenvoudig bevestigd", zei Philippe Nothomb, vicevoorzitter van Copiepresse.

De vraag tot onderhandelen geldt ook voor de zoekmachines van MSN en Yahoo! . Volgens Copiepresse zou deze gerechtelijke beslissing een sterke internationale impact kunnen hebben, want de Belgische wetgeving over auteursrechten stemt overeen met de Europese wetgeving. Ook in Oostenrijk en Italië zouden er acties zijn.

Toestemming of betalen

Ook de Journalisten Auteursmaatschappij (JAM) is verheugd over het vonnis. "Deze beslissing bevestigt dat journalistiek werk niet vrij is van rechten en dat hergebruik slechts mogelijk is met toestemming van de auteur en mits het betalen van een vergoeding", aldus JAM.

Dinsdag besliste de Brusselse kortgedingrechter dat de bekende zoekrobot Google geen artikels of foto’s uit de Franstalige en Duitstalige kranten op zijn sites mag publiceren. De kortgedingrechter bevestigde een vonnis in die zin van vorig jaar 5 september. De Brusselse kortgedingrechter vond onder andere dat "de activiteiten van Google News en het gebruik van Google de relatieve wetten van het auteursrecht en gelijkaardige wetten overtreden".

Verschil

Toch zijn er enkele opmerkelijke verschillen in vergelijking met het vorige vonnis: de dwangsom is verlaagd, de oorspronkelijke vraag van Copiepresse die gebaseerd was op de wet van het gebruik van gegevensbanken is niet ontvankelijk, de vraag van SAJ en Assucopie is wel ontvankelijk, behalve de vraag die gebaseerd was op het gebruik van gegevensbanken.

Het was op vraag van de vereniging Copiepresse, die de Franstalige en Duitstalige Belgische pers vertegenwoordigd, dat de kortgedingrechter besloot dat Google geen artikels, foto’s en grafische voorstellingen mocht publiceren in de Duitstalige en Franstalige pers.

In het vonnis van 5 september 2006 werden dwangsommen van 1 miljoen euro en 500.000 euro opgelegd per dag vertraging, maar deze werden dinsdag verlaagd tot 25.000 euro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in