Peiling Le Soir/RTBF: CD&V/N-VA grootste, VLD krijgt klappen
BRUSSEL - Mochten er momenteel verkiezingen zijn, zou het kartel CD&V/N-VA in Vlaanderen nipt de grootste politieke formatie zijn. Dat blijkt uit een peiling van Le Soir en RTBF. Het verschil tussen het kartel en het Vlaams Belang is echter klein. De VLD krijgt klappen.
Bij de regionale verkiezingen van juni vorig jaar bleef CD&V/N-VA het Vlaams Blok voor, maar uit recente enquêtes bleek dat opvolger Vlaams Belang op weg was de eerste Vlaamse politieke formatie te worden. Die evolutie lijkt de peiling van Le Soir/RTBF nu tegen te spreken. CD&V/N-VA haalt 26,9 procent, een winst van 0,6 procent in vergelijking met de verkiezingen van juni 2004. De kartelkiezers kiezen in 80,7 procent van de gevallen voor de CD&V (goed voor 21,7 procent), in 16,4 procent van de gevallen voor de N-VA (4,4 procent).

Het Vlaams Belang maakt met 26,5 procent een forse sprong vooruit van 2,5 procent in vergelijking met juni 2004, maar blijft dus net op de tweede plaats steken. In de vorige peiling van Le Soir/RTBF was het resultaat nog andersom.

De federale Vlaamse meerderheidspartijen gaan erop achteruit. Voor sp.a/Spirit (19 procent) gaat het om een lichte daling van 0,7 procent. De VLD krijgt een hardere klap te verwerken. De liberalen vallen terug op 17,7 procent of meer dan 2 procent minder dan bij de verkiezingen vorig jaar (19,8 procent). Groen! blijft zowat status quo op 7,5 procent.

In Wallonië blijft de PS de grootste partij, ondanks een verlies van meer dan 3 procent (van 36,9 naar 33,7 procent). De MR (van 24,3 naar 25,9 procent) profiteert daar maar gedeeltelijk van. De cdH van Joëlle Milquet (van 17,6 naar 19,3 procent) gaat met de andere helft van de PS-winst lopen. Het FN blijft status quo op 8,1 procent, maar door het verlies van Ecolo (-1,3 procent) steekt extreem-rechts de groenen (7,2 procent) voorbij.

In Brussel versterkt de PS dan weer haar positie (van 28,8 naar 29,5 procent) en verliest de MR terrein (-2,3 procent naar 25,7). cdH (13,4 procent) en Ecolo (9,6) boeken lichte winst. Het FN haalt in Brussel maar 4,8 procent.

Langs Vlaamse kant zijn de schommelingen heel miniem. Het Vlaams Belang blijft de grootste Vlaamse formatie (4,9 procent), voor VLD/Vivant (3,2), sp.a/Spirit (2,4), CD&V/N-VA (1,9) en Groen! (1,1). In totaal winnen de Vlaamse partijen wel 0,5 procent stemmen op de Franstaligen.

De enquête werd uitgevoerd door Dedicated Research tussen 29 januari en 7 februari. In totaal werden 2.264 Vlamingen, Brusselaars en Walen van 18 en ouder telefonisch ondervraagd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig