Welvaart centraal, niet vergrijzing zegt Vande Lanotte
Johan Vande Lanotte. Foto: rr
BRUSSEL - Niet de vergrijzing is het centrale thema van de komende jaren, wel de vraag hoe de welvaart verder kan worden uitgebouwd voor alle generaties. Dat zegt SP.A-vice-premier en Begrotingsminister Johan Vande Lanotte. Hij pleit voor een omvattend toekomstproject waarbij vernieuwing, verjonging en innovatie van ons sociaal-economisch bestel centraal staat.
Vande Lanotte publiceert vandaag op zijn website een open brief - ,,De vergrijzing voorbij'' - die 12 nieuwe wegen opsomt die dienen te leiden tot meer welvaart. Hij doet dat aan de vooravond van de start van het debat over de eindeloopbaanproblematiek en vlak nadat de regering het interprofessioneel akkoord bezegelde.

Het SP.A-kopstuk komt tot de vaststelling dat niet zozeer de vergrijzing het thema van de toekomst wordt. Essentieel is volgens hem de vraag hoe ons de land de komende 20 jaar voor de nodige welvaart kan zorgen. Indien iedereen zich achter een vernieuwend project schaart en voldoende jobs en welvaart kan worden gecreëerd, zal de meerkost van de vergrijzing automatisch kunnen worden opgevangen, redeneert Vande Lanotte.

De socialistische vice-premier pleit daarbij voor een radicale modernisering van ons sociaal-economisch bestel, waarbij innovatie, verjonging en concurrentie op basis van kwaliteit centraal staan. ,,Het is niet overdreven te stellen dat tot op vandaag te veel taboes bestaan en immobilisme overheerst'', dixit Vande Lanotte.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig