ISLAMABAD - In Pakistan is zondag een tweede stuwdam doorgebroken in de zuidwestelijke provincie Balochistan. Elf dorpen werden volledig van de kaart geveegd. Er zijn dit weekeinde door de hevige regenbuien en zware sneeuwval in het land al meer dan 350 dodelijke slachtoffers geteld.
De overheid kon nog niet inschatten hoeveel slachtoffers er door deze tweede dambreuk in het Kech-district, op circa 1.150 kilometer ten zuidwesten van de provinciehoofdstad Quetta, zijn gevallen. Er is nauwelijks een gebouw overeind gebleven. De dam kon de druk van het overtollige water niet meer aan. Ook de Angola-dam in het Jauni-district staat op begeven.

Voorlopig werden in verschillende delen van Balochistan 200 doden gerapporteerd, terwijl er donderdag al 173 omkwamen toen de 25 meter hoge en 147 meter lange Shai Khore-dam in de kuststad Pasni instortte. De ramp maakte ook minstens 25.000 mensen dakloos, terwijl er ten minste 1.500 worden vermist. De hulpacties beginnen op gang te komen, maar er is een groot tekort aan voedsel en geneesmiddelen en onderdak in vele delen van Balochistan, één van de armste provincies van het land.

Zaterdag drukte de Pakistaanse overheid de vrees uit dat de bevolking van 150.000 mensen in de noordelijke stad Elahi, op een 160-tal kilometer van Islamabad, van honger zou omkomen indien de hulpgoederen deze week door de gebrekkige verbindingsmiddelen er niet tijdig arriveren.

Pakistan bevindt zich al een maand in de greep van hevige regenbuien en zware sneeuwval in de noordelijke en zuidwestelijke streken. De metereologische diensten kondigen voor volgende week nog meer regen en sneeuw aan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig