Paus zegent menigte op Sint-Pietersplein
Foto: afp
ROME - Enkele dagen nadat hij het ziekenhuis heeft mogen verlaten heeft paus Johannes Paulus II zondag de gelovigen op het Sint-Pietersplein in Rome gezegend.
De 84-jarige leider van de katholieke Kerk zegende een menigte mensen voor het venster van zijn residentie. Hij sprak opnieuw zeer onduidelijk en de korte tekst was nauwelijks te verstaan.

Zijn medewerker, aartsbisschop Leonardo Sandri, las een boodschap voor waarin de kerkvorst beklemtoonde voort te gaan met zijn pontificale opdracht en niet te zullen aftreden. Hij dankte de gelovigen die waren opgedaagd op het Sint-Pietersplein en de gelovigen die voor hem de voorbije dagen hebben gebeden.

De paus deed tevens een oproep voor de vrijlating van de gegijzelden in Irak en voor vrede in het Midden-Oosten.

Paus Johannes Paulus II verbleef tien dagen in een ziekenhuis omdat hij door een acute keelontsteking ademhalingsproblemen had gekregen.
De terugkeer van de paus in het Vaticaan valt samen met het begin van een retraite. In zo’n periode vervallen alle audiënties, ook de traditionele woensdagse ontvangst, waardoor de paus het de komende periode rustig aan kan doen.

Intussen blijkt steeds meer hoe de ziekenhuisopname de geruchten over een mogelijk aftreden van de paus sterk gevoed heeft. De tweede man van het Vaticaan, kardinaal Angelo Sodano, wilde vorige week de mogelijkheid van het aftreden van de paus niet uitsluiten. ,,Laten we dat overlaten aan het geweten van de paus'', zei hij.

Kardinaal Camillo Ruini zei zaterdag tegen de krant La Repubblica dat de paus volledig in staat is zelf besluiten te nemen en waarschijnlijk in augustus naar het Duitse Keulen zal reizen voor Wereldjongerendag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig