BRUSSEL - Vrouwen die hun stem wel eens verheffen tegen hun partner hoeven zich daar absoluut niet voor te schamen. Integendeel, zo schrijft de Sunday Times, de vrouwen die hun frustratie duidelijk uiten, leven langer dan de 'zusters' die alles opkroppen. Dat blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten worden gepubliceerd in het vakblad van de Amerikaanse Heart Association.
De leidster van dat onderzoek, dr. Elaine Eaker, ging over een periode van tien jaar bij een 2000-tal vrouwen na hoe vaak en onder welke omstandigheden zij hartproblemen kregen. En dat leidde tot de conclusie dat ,,vrouwen die, wanneer ze een conflict hebben met hun partner, blijven zwijgen meer dan viermaal zoveel kans maken op een fatale hartcrisis dan vrouwen die zich zogezegd laten gaan. Of ze dat nu doen omdat ze angst hebben voor hun eigen emoties of omdat ze een nog agressievere reactie van de partner vrezen, zwijgende vrouwen schaden hun gezondheid.''

Maar die regel gaat niet op voor mannen, zo ontdekten dezelfde onderzoekers. Want wanneer die last hebben van woede-aanvallen, riskeren veel vaker een beroerte. In cijfers uitgedrukt: tierende mannen lopen 20 procent meer kans op een dergelijke aandoening dan mannen die zich inhouden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig