BRUSSEL - Vlaamse aardbeien, asperges en witloof komen almaar vaker uit Nederland. De Nederlandse telers brengen ze hier naar de veiling om ze onder het Vlaamse keurmerk Flandria te kunnen verkopen. Dat brengt beduidend meer op. ,,De Vlaamse boeren zijn de dupe'', zegt onafhankelijk landbouwexpert Luc Busschaert in Het Nieuwsblad op Zondag.
Nederlandse groenten en fruit verkopen met het Flandria-label is geen fraude, vindt de Mechelse veiling. Zij ziet er ook geen graten in dat de consument erdoor op het verkeerde been gebracht wordt.

Wie Flandria op groenten en fruit ziet staan, denkt dat ze ook uit Vlaanderen komen, maar dat blijkt allerminst het geval te zijn.

Eerst waren er de Nederlanders, en onlangs besliste ook een Noord-Franse teler om zijn producten via een Vlaamse veiling onder het keurmerk Flandria te verkopen. Nogal wat Flandria-witloof blijkt ook zijn wortels in Waals-Brabant te hebben.

,,De veilingen doen dit om de prijs laag te houden'', zegt onafhankelijk landbouwexpert Luc Busschaert. ,,Ik begrijp niet dat hier niet tegen geprotesteerd wordt. Straks voeren ze nog hele ladingen uit Polen in en verkopen ze die onder het Flandria-label.''

Vorig jaar kelderden de prijzen van sommige groenten met een derde. Daar zijn verschillende redenen voor, maar volgens Busschaert is het misbruik van het Flandria-label er zeker één van.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig