Sneeuw zorgt voor chaos in buurlanden
Foto: epa
Sneeuw en koude hebben het verkeer in Groot-Brittannië en Frankrijk woensdag grondig in de war gestuurd. In het Verenigd Koninkrijk wordt de situatie bemoeilijkt door beperkingen op het inzetten van strooizout.
Verschillende wegen in het Verenigd Koninkrijk waren woensdag zo goed als onberijdbaar, sommige moesten zelfs afgesloten worden. De luchthavens van Gatwick, Birmingham, Southampton en Cardiff zijn gesloten. Heathrow blijft open, maar door het barre winterweer zijn heel veel vluchten afgelast. Ook het treinverkeer liep danig in het honderd. Over heel Groot-Brittannië bleven honderden scholen gesloten.

De stocks strooizout zijn op hun laagste niveau door de uitzonderlijk lange koudeperiode. De Britse minister van Transport Andrew Adonis vroeg dinsdag aan de lokale autoriteiten om voor de helft minder strooizout in te zetten, terwijl er nog tien dagen ijzel voorspeld wordt.

In Frankrijk zorgden sneeuw en ijsregen voor vertragingen en afgelastingen op de luchthavens. Op Orly werd de helft van de vluchten geschrapt, op de andere Parijse luchthaven van Roissy-Charles de Gaulle was dat 40 procent. Ook de regionale luchthavens werden getroffen.

De internationale luchthaven van Genève in Zwitserland ging woensdagmorgen met verscheidene uren vertraging open.