Na de vernietigende aardbeving op het eiland Haïti komt de internationale hulp goed op gang. Ook België stuurt een Airbus.

Het Belgian First Aid and Support Team (B-FAST), het Belgische hulpteam van de regering voor hulp aan het buitenland, is gisteravond rond 23.30 uur met een Airbus naar Haïti vertrokken.

De B-FAST-ploeg bestaat uit een zestigtal personen. Twintig daarvan behoren tot een medische interventieploeg met een veldhospitaal, 33 anderen tot een zogenaamde USAR-ploeg (Urban Search and Rescue Team), die ook vier speurhonden meeneemt naar Haïti. Twee technici ten slotte zijn verantwoordelijk voor een installatie voor de zuivering van drinkwater.

De missie van het B-Fast-team kost naar schatting 451.750 euro, bevestigen Binnenlandse en Buitenlandse Zaken.

Gewesten

Ook Vlaanderen stuurt een eigen team onder leiding van dokter Luc Beaucourt. Concreet gaat het om een ploeg van zo’n dertien vrijwilligers, die bestaat uit drie of vier artsen, een aantal verpleegkundigen en enkele brandweerofficieren die instaan voor de logistiek. In eerste instantie wil Beaucourt zich niet richten op de hoofdstad Port-au-Prince, maar eerder op de omliggende gebieden. De bedoeling is om daar dringende medische humanitaire hulp te bieden.

Het Waals gewest en de Franse gemeenschap maken 400.000 euro noodhulp vrij voor Haïti. De hulp komt voort uit de budgetten die het gewest en de gemeenschap uittrokken voor de samenwerking met Haïti, waarmee ze al een 'prioritair' partnerschap onderhouden.

Vanuit Brussel vertrekken de komende uren en dagen hulpverleners en hulpgoederen van Artsen Zonder Grenzen richting Haïti. Het ziekenhuis waar AZG werkt, werd ook beschadigd, zo meldt de ngo.

Hulp snel op gang

Dinsdagavond vertrok al een eerste team Amerikaanse reddingswerkers met speciaal getrainde honden en hulpgoederen. Er werden ook experts inzake natuurrampen gestuurd om de situatie te helpen evalueren. De humanitaire organisatie van de VN heeft al haar kantoren ter wereld gealarmeerd om een grootscheepse hulpoperatie op te zetten.

Venezuela stuurt een humanitair team van vijftig mensen dat ook voedsel en geneesmiddelen zal meenemen. Ook andere Latijns-Amerikaanse landen en de omringende Caraïbsiche eilanden hebben snel hulp aangeboden.

De regio Port-au-Prince telt meer dan 2 miljoen inwoners. Haïti is het armste land op het Amerikaanse continent.