'Bij de aardbeving van dinsdag zijn mogelijk honderdduizenden doden gevallen.' Dat zegt de Haïtiaanse premier Jean-Max Bellerive aan CNN. De aardbeving had een kracht van 7 op de momentmagnitudeschaal. Eén van de slachtoffers is Hédi Annabi, de speciale VN-gezant voor Haïti.

'Het is moeilijk om een precieze schatting te maken van het aantal slachtoffers. Er zijn ontelbare gebouwen ingestort. Rekening houdend met het aantal mensen dat zich op het moment van de instorting nog binnen bevond, denk ik dat we moeten vrezen voor meer dan 100.000 doden', aldus Bellerive.

'Ik hoop dat het niet zo is, en dat de mensen de tijd hebben gehad om naar buiten te lopen', na de zware schok die zich rond 17 uur plaatselijke tijd voordeed (22.00 GMT). 'Er zijn echter zo veel gebouwen ingestort en zo veel wijken volledig vernield, en in sommige wijken is geen levende ziel meer te bespeuren, dus ik weet niet waar al die mensen dan heen zijn', vervolgde hij.

President

Op dit moment is het aantal slachtoffers nog moeilijk in te schatten. De Haïtiaanse president René Préval vreest dat de aardbeving duizenden mensen de dood heeft ingejaagd.

Préval, die zich in Port-au-Prince bevindt, had het over 'onvoorstelbare scènes' waarvan hij getuige was. 'Het parlement is ingestort. De zetel van de fiscale administratie is ingestort. Scholen en ziekenhuizen zijn ingestort, evenals het plaatselijke hoofdkwartier van de Verenigde Naties en talloze andere gebouwen. Sommige scholen zijn gevuld met lijken', luidt het.

Préval roept de internationale gemeenschap op tot hulp, zowel voedselhulp als logistieke steun.

Paleis ingestort

Het nationaal paleis had zwaar te lijden onder de aardschokken. Ook het ministerie van Financiën, het ministerie van Openbare Werken en het ministerie van Communicatie en Cultuur stortte in. Hoewel hun residentie instortte, bleven president Réné Préval en zijn echtgenote ongedeerd.

Het gerechtsgebouw en de kathedraal van Port-au-Prince zijn bezweken onder de kracht van de aardbeving, meldt een journalist. Ook de grootste gevangenis in de hoofdstad is ingestort. Enkele gedetineerden zouden op de vlucht zijn, melden de Verenigde Naties.

VN-missie

De VN maakten al bekend dat onder meer elf Braziliaanse blauwhelmen omkwamen bij de aardbeving. Ook het hoofd van de VN-vredestroepen in Haïti, Hedi Annabi, is omgekomen, bevestigt Bernard Kouchner, de Franse minister van Buitenlandse Zaken. VN-medewerkers spreken van complete chaos. De VN-vredesmissie telt negenduizend man in Haïti.

Ook Serge Miot, de aartsbisschop van Port-au-Prince is omgekomen. Miot werd teruggevonden onder het puin van het ingestorte aartsbisschoppelijk paleis, zo citeert het katholieke persagentschap Misna de missionarissen van het Genootschap van Santiago de Compostela. De vicaris-generaal, Benoît Seguiranno, is vermist.

Krachtige naschokken

De aardbeving gebeurde om 22.53 uur Belgische tijd en werd gevolgd door twee naschokken met een kracht van respectievelijk 5,9 en 5,5. Er werd onmiddellijk een tsunamialarm uitgevaardigd voor de gehele regio, behalve voor Porto Rico en de Maagdeneilanden.

Het epicentrum lag op 15 km ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince en op een diepte van 10 km, meldt het Amerikaanse seismologische instituut USGS. Het gaat om de zwaarste aardbeving op Haïti in 200 jaar.

Plunderingen

Ondertussen is er al melding van plunderingen in een supermarkt in het noorden van de hoofdstad Port-au-Prince. In de straten van de stad dwalen ook heel wat mensen rond die hun soms volledig verwoeste huizen achtergelaten hebben.