MONTREAL - Een Belgisch gezin dat al acht jaar in Canada woont, dreigt het land uitgezet te worden. Het gezin Van Hauve is daarom ondergedoken bij bevriende Canadese boeren.
De familie kwam in 1998 in Canada aan, maar kreeg nooit een permanente verblijfsvergunning omdat de vader 26 jaar geleden, op 18-jarige leeftijd, voeding stal uit een kruidenierswinkel in België. De man bekent de diefstal, maar zegt dat hij het deed om zijn gezin te helpen.

Een vriend van het gezin verklaarde op Radio Canada dat de Belgen ,,steun krijgen van collega-landbouwers'' die hen helpen zich te verstoppen. ,,Het is hun beslissing om onder te duiken om een uitwijzing te vermijden'', klonk het nog.

Volgens de Canadese autoriteiten moesten de Belgen op 11 januari het land verlaten.

De familie kon ook rekenen op politieke steun van parlementslid Don Boudria, die hun zaak tevergeefs bepleitte bij minister van Migratie Joe Volpe en vice-premier Anne McLellan.

De ministers verklaarden dat ze niet in een dergelijke zaak betrokken kunnen geraken tijdens de verkiezingsperiode, een excuus dat Boudria in de krant National Post ,,belachelijk'' noemde. Op 23 januari zijn er in Canada verkiezingen.