ANTWERPEN - Op Euronext Brussel hield de Bel20 vrijdag goed stand. De overige Europese indices verging het minder. In Amsterdam en Frankfurt gingen de indices meer dan 1% lager. In New York gingen de indices onveranderd van start. Winstwaarschuwingen van Tyco en Lucent drukken er de stemming, maar economische data kunnen het sentiment nog enigszins ondersteunen.
De Bel20 eindigde 0,11% lager op 3.672,04 punten bij 8 stijgers en 10 dalers. Mobistar sloot onveranderd. De index strandde donderdag op een zucht van zijn historisch slotrecord van 3.681,92. Fortis (-0,7% tot 27,9 euro) en Dexia (-0,9% tot 19,66 euro) zorgden voor de grootste impact op de index. Dexia presenteert in de lente een nieuw strategisch plan. Een onderdeel daarvan is de bekendmaking van nieuwe financiële doelstellingen voor een termijn van 5 jaar en een herziening van het plan 2006-2008. Kersvers CEO Axel Miller belooft de aandeelhouders een gul en groeiend dividend per aandeel. Dexia verkoopt zijn private-bankingactiviteiten in het Verenigd Koninkrijk en lokale media blijven Dexia aan Turkse banken linken. Delta Lloyd Securities trok het koersdoel voor Dexia op tot EUR 20,50. Grootste daler was Belgacom. Het aandeel moest 1,75% prijsgeven tot 27,51 euro.

De hele telecomsector incasseerde verliezen na de winstwaarschuwing van France Telecom woensdag nabeurs. Bear Stearns verhoogde wel het advies voor het Belgische telecomaandeel van underperform naar outperform.

De omzetcijfers van Omega Pharma zorgden voor een koersstijging van 2,1% tot 44,73 euro. De jaaromzet lag onder de gemiddelde analistenverwachting, maar boven de eigen doelstelling. Opvallend was dat de omzet in de afdelingen die zullen worden afgesplitst in ’Alpha’ 5% zakte. De afdelingen die Omega behoudt, realiseerden 8,5% meer omzet. D’Ieteren wijzigde nauwelijks (-0,4% tot 234 euro) na de publicatie van een weinig verrassende trading update. De verkopen van zijn autodistributiedivisie D’Ieteren Auto stegen vorig jaar zo’n 7%. De omzet van Belron, de specialist in voertuigbeglazing, tekende een stijging op van ongeveer 12% en voor dit jaar zit er een gelijkaardige groei in. Op de brede markt bleef Innogenetics in de belangstelling. Het aandeel klom nog eens 5,5% tot 10,98 euro, na een winst van 11,2% donderdag.

Het Zwitserse farmabedrijf Roche lanceert zijn test voor het snel opsporen van sepsis (bloedvergiftiging). Roche ontwikkelde de test samen met Innogenetics en het Gentse biotechbedrijf zal daarvoor royalties opstrijken. IPTE steeg 5,5% tot 4,62 euro en Sioen won 4,6% tot 8,79 euro. Sodiplan, dat donderdag een voorzichtige start maakte op de Vrije Markt, steeg vrijdag 9,5% tot 4,51 euro. Ook Reibel deed het goed en won 8,3% tot 5,9 euro.