VS bouwen nieuwe gevangenis bij Guantanamo
Foto: rtr
GUANTANAMO BAY - Vier jaar nadat de eerste gevangenen in de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme naar de marinebasis bij Guantanamo Bay op Cuba werden gebracht en in provisorische cellen gestopt, zijn bouwvakkers bezig een complex te bouwen naar het model van een Amerikaanse gevangenis.

De faciliteit krijgt airconditioning, een kliniek, luchtplaatsen - en pijlen die naar Mekka wijzen, zodat de gedetineerden weten in welke richting ze moeten bidden. Volgens de autoriteiten in Gitmo, zoals soldaten de basis noemen, zal de nieuwe gevangenis het leven van de gevangenen verbeteren. Maar critici vrezen dat de bouw van het detentiecentrum onderstreept dat veel gevangenen lange tijd vast zullen zitten.

,,De Amerikaanse regering wil van Gitmo een permanent gevangenenkamp maken zonder juridische bijstand voor de gedetineerden. Ze wil een juridisch zwart gat tot stand brengen waarin honderden mensen zonder aanklacht worden vastgehouden'', zegt Anthony Romero, directeur van de Amerikaanse Unie voor Burgerrechten ACLU.

Openluchtcellen

De eerste twintig gevangenen die door het Amerikaanse leger op 11 januari 2002 naar Guantanamo werden gebracht, kwamen terecht in een tijdelijke dententiefaciliteit, met openluchtcellen die werden ommuurd door gazen hekwerken. Aan de voet van met reusachtige cactussen bezaaide heuvels zetten aannemers nu een gevangenis neer met één verdieping, naast de enige andere zwaarbeveiligde faciliteit van Guantanamo Bay, die werd geopend in mei 2004.

,,De nieuwe detentiefaciliteiten worden gebouwd omdat ze efficiënter zijn en de kwaliteit van leven voor de gevangenen zullen verbeteren'', zegt Luitenant-kolonel Jeremy Martin, die benadrukt dat de nieuwe gevangenis geen ,,teken van blijvendheid'' is.