Nederland stuurt troepen naar Afghanistan
De informatie op de stick gaat onder meer over de manier waarop Nederlandse soldaten in Afghanistan in gevechtssituaties moeten handelen.
DEN HAAG - De Nederlandse regering gaat troepen bijdragen aan de door de Navo geleide Isaf-vredesmissie in Afghanistan. Dat heeft premier Jan-Peter Balkenende vandaag gezegd na afloop van de Nederlandse ministerraad. ,,Wat het kabinet betreft is het: we gaan'', luidde het.

Vlak voor Kerstmis nam de Nederlandse regering al een voorlopig besluit om troepen naar de gevaarlijke provincie Uruzgan, in het zuiden van Afghanistan, te sturen, op voorwaarde dat het parlement niet zou dwarsliggen. Ze schoof daarmee de hete aardappel door naar het parlement, maar de meerderheid in de Tweede Kamer moest niet weten van dat manoeuvre.

Intern verdeeld

De Tweede Kamer weigerde over de militaire missie een besluit te nemen omdat de regering-Balkenende, die intern verdeeld leek, alleen een voornemen had kenbaar gemaakt om iets meer dan duizend militairen te sturen.

Met het besluit van vandaag wil het kabinet een einde maken aan de onduidelijkheid en ,,een hoop procedureel gedoe'' van de afgelopen tijd, zei Balkenende.

De VS en Navo-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer hadden de afgelopen dagen de druk verhoogd op Nederland om soldaten naar Afghanistan te zenden.