Van joggen krijg je hangborsten
Foto: belga/afp
BRUSSEL - Vrouwen die na de eindejaarsfeesten hun vorm van weleer willen terugvinden door te joggen, komen mogelijk bedrogen uit. Onderzoekers van de Britse universiteit van Portsmouth waarschuwen immers dat joggen zonder een gepaste beha kan leiden tot hangborsten, zo schrijft de BBC vandaag op haar website.

Tijdens het joggen maken de borsten volgens de onderzoekers een ongecontroleerde 8-vormige beweging die de weefsels en ligamenten onherroepelijke schade berokkenen.

Bij elke stap die vrouwen tijdens het onderzoek aflegden, bewoog elke borst immers gemiddeld 9 cm ten opzichte van het lichaam. Bij vrouwen die in totaal 1,5 km afleggen, betekent dit dat de borsten gemiddeld 135 cm bewegen.

Gezien een doorsnee borst 200 tot 300 gram weegt, kan dat volgens de onderzoekers leiden tot tijdelijke pijn en ongemak, maar ook tot een permanente rekking van de ,,Cooper ligamenten'', de ondersteunende huid en weefsels, waardoor de borsten onherroepelijk gaan doorhangen.

Een gewone beha in T-shirtstof dragen tijdens het joggen, verkleint de beweging met 38 procent en een aangepaste sportbeha zelfs met 78 procent.