De Croo wil VRT privatiseren
Foto: belga
BRUSSEL - Kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) wil dat de VRT wordt geprivatiseerd. Dat zegt hij vanavond in het VTM-programma Polspoel & Desmet. Volgens de eerste burger van het land is het niet de taak van de overheid om een omroep te onderhouden en kan de privé-sector dit evengoed.

,,Moet de overheid alles doen? Moet ze medicamenten maken, brood maken? Dat gebeurde vroeger wel (...) Ik ben voor de uitbesteding van de openbare omroep als dat goedkoper is. Laten we doorlichten wat overbodig is en laten we enkel doen wat essentieel is'', verklaarde de liberaal.

Het geld dat de overheid uitspaart met de privatisering, wil De Croo teruggeven aan de mensen. De uitlatingen van de kamervoorzitter komen er op een moment dat het beheerscontract van de openbare omroep moet worden vernieuwd en dat de VRT en de commerciële zenders op gespannen voet leven.

Gedelegeerd bestuurder van de VRT Tony Mary werd gisteren bij de Vlaamse regering op het matje geroepen voor verklaringen die hij maandag deed tijdens een nieuwjaarstoespraak.

 

,,Privatisering niet aan de orde''

 

Voor Vlaams minister-president Yves Leterme is een privatisering van de openbare omroep niet aan de orde. De regeringsleider reageert daarmee op het pleidooi in die zin van kamervoorzitter Herman De Croo.

Leterme wijst erop dat de Vlaamse regering, waarvan de VLD deel uitmaakt, in haar regeerakkoord de contouren van het Vlaamse mediabeleid heeft vastgelegd en dat een privatisering ,,niet aan de orde is''. Hij voegde er aan toe dat De Croo, als één van de zes miljoen Vlamingen, recht heeft op een mening.

 

,,VLD wil het tegendeel''

 

De partij van Herman De Croo, de VLD, wil geen privatisering van de VRT, maar een kwalitatieve openbare omroep. Zo staat het toch in het Vlaamse regeerakkoord. Dat zegt Ben Weyts, woordvoerder van Vlaams minister van Media Geert Bourgeois. ,,De Croo laat graag zijn licht schijnen over veel zaken en het is zijn goed recht om een eigen mening te hebben. Zijn partij wil, luidens het regeerakkoord, net het omgekeerde. De Vlaamse regering gaat immers voor een kwalitatieve openbare omroep'', is het antwoord van de woordvoerder van Bourgeois.

,,Misplaatst''

 

Vlaams parlementslid Dany Vandenbossche (SP.A) reageert geprikkeld op het pleidooi van kamervoorzitter Herman De Croo om de VRT te privatiseren: ,,Zijn pleidooi om de openbare omroep te privatiseren en om, met andere woorden, de kroonjuwelen van de Vlaamse overheid uit te verkopen, is zonder meer misplaatst'', luidt het.

 

De voorzitter van de commissie Media gaat ervan uit dat het om een persoonlijk standpunt van De Croo gaat: ,,binnen het Vlaams parlement heb ik dergelijke uitspraken nog niet gehoord uit de mond van welke VLD-mandataris ook. Ik veronderstel dus dat de Vlaamse liberalen nog altijd het Vlaamse regeerakkoord onderschrijven. En (...) dat spreekt nergens over een privatisering van de VRT, of van een onderdeel ervan.''