Spectaculaire toename gepersonaliseerde nummerplaten
Foto: mhb
BRUSSEL - Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in een gepersonaliseerde nummerplaat. In 2005 werden 1.736 gepersonaliseerde nummerplaten ingeschreven. Dat is een record en meer dan een verdrievoudiging in vergelijking met 1995. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Inschrijving van Voertuigen (DIV).

Wie zijn wagen een eigen toets wil geven, kan bij het DIV een gepersonaliseerde nummerplaat aanvragen. Zo kan bijvoorbeeld iemand met de naam Wim die verjaart op 16 mei een nummerplaat aanvragen met de combinatie WIM 165 (als die combinatie nog vrij is tenminste). De dienst is echter niet gratis.

Voor een combinatie met zes tekens betaal je 620 euro, voor vijf tekens 874 euro. Bepaalde combinaties (bv. nummerplaten met 000 of namen van politieke partijen of combinaties met een Z, die zijn gereserveerd voor handelaars) zijn niet mogelijk.

Het aantal mensen dat bij het DIV komt aankloppen voor een gepersonaliseerde nummerplaat is tussen 1995 en 2005 meer dan verdrievoudigd. In 1995 waren er nog 667 reservaties, het afgelopen jaar liep dat aantal op tot 2.383. Daarvan werden er in totaal 1.736 effectief ingeschreven. Reservaties voor combinaties zijn drie maanden geldig. Betaalt men niet binnen die termijn, dan komt de combinatie opnieuw vrij voor anderen.

Sex, aap of lul

Volgens Eddy Van Eetvelde van het DIV haken mensen soms door de kosten, ,,maar vaak zitten er ook flauwe grappenmakers tussen die voor hun plezier combinaties aanvragen met woorden als SEX, AAP of LUL''. ,,In principe zijn er weinig beperkingen. Het zijn toch de mensen zelf die met de nummerplaat moeten rondrijden'', aldus Van Eetvelde.

Nu niet meer moet betaald worden voor de inschrijving van een nummerplaat, vormen de gepersonaliseerde nummerplaten een welkome bron van inkomsten voor het DIV. Zo brachten de gepersonaliseerde nummerplaten in 2005 zo’n 1,2 miljoen euro op.