Krantenverdeling in Brussel stilgevallen
Foto: © VUM
BRUSSEL - Ondanks de staking bij het distributiebedrijf AMP is de verdeling van kranten en tijdschriften in Vlaanderen voor praktisch 100 procent goed verlopen. Dat zegt Claude Montrieux, nationaal distributieverantwoordelijke bij AMP, vrijdag aan Belga.
De verdeling in Brussel daarentegen was een ,,complete ramp'' en ook in Wallonië verliep de verdeling niet echt vlot.,,De verdeling van de kranten en tijdschriften is in Vlaanderen voor praktisch 100 procent gelukt. Enkel in Gent waren enkele kleine probleempjes'', aldus Montrieux.

,,In onze hoofstad daarentegen was sprake van een complete ramp. De verdeling is er voor 0 procent gelukt. Enkel in Zaventem en Vilvoorde was min of meer sprake van een verdeling.''

Ook in Wallonië moest het noodplan in werking treden. Zo was er in Charleroi vooral een probleem met de verdeling van La Nouvelle Gazette. Stakers staken er naar schatting 27.000 pas gedrukte exemplaren in brand nadat hen ter ore was gekomen dat krantengroep Sud Presse naar aanleiding van de staking een alternatieve distributie had voorzien.

In Namen waren er problemen met de verspreiding van La Dernière Heure. In Bergen verliep alles vrij goed, maar de meeste kranten hadden er wel een vertraging van twee uur. In de regio Verviers/Luik waren er geen noemenswaardige problemen, aldus Montrieux nog.

Volgens de nationaal distributieverantwoordelijke bestaat er wel degelijk bij werknemers als directie een wil om het conflict op te lossen. ,,Daarom hoop ik dat er in de komende minuten of uren een oplossing uit de bus zal komen. Indien dat niet gebeurt, zullen de gevolgen bij de verspreiding zaterdag duidelijk voelbaar zijn'', luidt het nog.

Bij AMP, dat in ons land kranten en tijdschriften verdeelt aan zowat 5.800 verkooppunten, braken donderdagavond spontane stakingen uit na een bijzondere ondernemingsraad. De directie wil onder meer dat de personeelsleden loon en vakantiedagen inleveren. Gaan de werknemers niet akkoord, dan dreigt de directie met het collectief ontslag van 75 werknemers. De vakbonden noemen dat onaanvaardbaar.