Onderzoek naar moord op Van Gogh heropend
Werd Theo Van Gogh vermoord door een enkeling, of was Mohammed B. de spil van een georganiseerde terreurgroep?
AMSTERDAM - Het Nederlandse gerecht heeft onlangs het onderzoek naar de moord op de Nederlandse filmmaker Theo van Gogh in november 2004 heropend. Dat bleek vandaag tijdens het proces tegen dertien vermeende leden van de Nederlandse islamitische terreurbeweging, de Hofstadgroep, voor de rechtbank in Amsterdam.

Aanleiding voor de heropening was een verklaring van Jamal B. Hij heeft de politie verteld dat leden van de Hofstadgroep hebben geweten dat de 27-jarige Mohammed B. (Bouyeri), die in juli vorig jaar tot levenslang werd veroordeeld, plannen had om Van Gogh te vermoorden.

B. vertelde dit in december op eigen initiatief aan politie-inspecteur B. Gietema, die het eerdere onderzoek naar de moord heeft geleid. B. had zijn informatie van Bilal L. (Lamrani), met wie hij in de gevangenis had gezeten.

Broodje aap

Vandaag heeft Jamal B. echter verklaard dat dit een broodjeaapverhaal was: ,,Ik heb die verklaring afgelegd, omdat de politie mij en mijn familie zes maanden lang heeft lastigvallen en onder druk heeft gezet om deze verklaring af te leggen. Daarom heb ik dit verhaal verzonnen. Ik had het nog mooier kunnen maken'', zei Jamal.

Niet alleen geopereerd

Het gerecht heeft van meet af het vermoeden gehad dat Mohammed B. niet alleen heeft geopereerd, maar dat anderen op de hoogte zijn geweest van zijn plannen en hem mogelijk zelfs hebben geholpen. Bewijs voor deze stelling was echter niet op tafel te krijgen. Mohammed B. heeft altijd gezegd dat hij de moord in zijn eentje heeft beraamd en uitgevoerd. Ook in het kader van de zaak tegen de Hofstadgroep, waarvan B. de centrale figuur zou zijn, heeft hij aldus verklaard.

De rechtbank hoort later op de dag zowel Jamal B. als Bilal L. als getuige. L. kwam bij het eerdere onderzoek naar de moord op Van Gogh wel in beeld bij politie en gerecht, maar daar bleef het bij.

Huiskamerbijeenkomsten

Het lijkt allerminst onwaarschijnlijk dat de vrienden van Mohammed B. vooraf hebben geweten van de moord. Zij kwam geregeld bij B. over de vloer, tijdens zogeheten huiskamerbijeenkomsten. Bij die gelegenheden werd niet alleen over het geloof gesproken, maar werd ook naar gewelddadige filmpjes gekeken, waarop bijvoorbeeld onthoofdingen waren te zien.