Dodentol hadj loopt op tot 363
Foto: ap
RIYAD/KAIRO - Bij de hadj, de islamitische bedevaart naar Mekka, zijn gisteren in de buurt van de Heilige Stad 363 mensen vertrappeld. Dat zegt een verantwoordelijke van het lijkenhuis waar de slachtoffers liggen.

Onder de slachtoffers bevinden zich 100 Egyptenaren en zeker 30 Pakistanen. Er vielen ook bijna 300 gewonden. Op de Djamaraat-brug in Mina brak er paniek uit toen enkele mensen struikelden over zakken.

Ondanks een verbod om bagage mee te dragen, zouden enkele pelgrims toch grote zakken hebben meegenomen.

,,De mensen die om het leven kwamen, poogden op de brug te raken om hun steniging te kunnen doen. Maar van de andere kant kwam een golf van mensen die probeerden van de brug af te komen. Daar vielen de doden'', zei de Egyptenaar Amr Gad, die alles zag gebeuren.

Dodenweg

,,Het leek wel de dodenweg daar'', zei een andere pelgrim, die vertelde hoe vrouwen flauwvielen en gelovigen hun ellebogen gebruikten en duwden om dichter bij de muur te komen die ze moeten bekogelen. Die muur vervangt de traditionele pijlers en werd gebouwd om ongevallen te voorkomen. De chaos nam nog toe toen pelgrims hun bezittingen (tenten, kleren en zakken met voedsel) poogden vast te krijgen die ze in het gewoel hadden laten vallen.