Nog geen beslissing over enkelband Nihoul
Foto: belga
BRUSSEL - Minister van Justitie Laurette Onkelinx heeft nog steeds geen beslissing genomen over een elektronische bewaking van Michel Nihoul. Dat meldt het kabinet van de minister aan Belga. Het kabinet spreekt hiermee eerdere berichten in de Franstalige pers vandaag tegen.

Bij zo'n elektronische bewaking zou Nihoul onder strikte voorwaarden worden vrijgelaten en een enkelband om krijgen die zijn doen en laten zou controleren. Michel Nihoul werd op 22 juni 2004, door het assisenhof van de provincie Luxemburg in het proces-Dutroux, veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor drugshandel en bendevorming. Hij heeft een aanvraag voor voorwaardelijke invrijheidsstelling ingediend.

Het personeelscollege van de gevangenis heeft daarvoor een positief advies verleend op 14 december. Vanaf 14 december beschikten het parket en de minister van Justitie respectievelijk over één en twee maanden om een advies te geven over dezelfde aanvraag. De minister heeft dat nog niet gedaan. Het is pas wanneer dat gebeurd is, dat de commissie voorwaardelijke invrijheidsstelling zich over het dossier kan uitspreken.

Het elektronisch toezicht kan overwogen worden na een positief advies van het personeelscollege over een voorwaardelijke invrijheidsstellling. Daarvoor is een sociaal onderzoek nodig van de dienst Elektronisch Toezicht. De dienst moet onder meer nagaan of de gedetineerde buiten de gevangenis een onderdak kan krijgen en of er een ander element is dat elektronisch toezicht uitsluit, zoals een veroordeling voor pedofilie.

Dat sociaal onderzoek is in het geval van Nihoul nog niet afgerond, zegt het kabinet Onkelinx. Wanneer dat wel het geval zal zijn, zal het dossier eerst worden doorgestuurd naar de dienst Individuele Gevallen en vervolgens naar de kabinet van de minister. Intussen kreeg Nihoul al twee keer penitentiair verlof.