TEHERAN - Iran heeft vandaag gezegd dat het zijn samenwerking met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties volledig zal stopzetten, als de Veiligheidsraad wordt gevraagd sancties tegen het land te overwegen omdat het deze week zijn nucleaire onderzoeksactiviteiten hervatte.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki zei dat zijn land in het geval van een doorverwijzing naar de Veiligheidsraad niet meer met de Europeanen zal praten en het IAEA noodgedwongen niet meer zal toestaan zijn nucleaire faciliteiten te inspecteren.

De ministers van buitenlandse zaken van Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk spraken zich er gisteren voor uit de kwestie van het nucleaire programma van Iran door te verwijzen naar de Veiligheidsraad. Deze drie EU-landen hebben lange tijd geprobeerd het conflict over de nucleaire activiteiten van Iran door middel van onderhandelingen op te lossen.

Rusland

Ook Rusland begint zich van Iran af te keren, nu dat land zijn nucleaire onderzoekscentrum in Natanz heeft heropend. Rusland steunde Iran tot nu toe, omdat het vond dat het land het recht had zelf kernenergie te produceren. Volgens de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere landen zijn de nucleaire activiteiten van Iran ook gericht op de ontwikkeling van kernwapens, wat Iran ontkent.