Ook 143 EU-burgers en 486 11 en 12-jarigen uit Peer kregen een oproepingskaart om aan het referendum deel te nemen. De stemmen van de kinderen tellen niet mee voor het referendum en de vragen zijn eenvoudiger geformuleerd. Burgemeester Theo Kelchtermans (CD&V) van Peer: "Wij vinden dat dit een ideale manier is om jongeren te laten kennismaken met beleidsinspraak, met de mogelijkheid om hun stem te laten horen. Hun resultaten zullen los van het gemeentelijke referendum bekeken worden."
Kelchtermans liet inmiddels ook al verstaan dat hoewel de uitslag van het referendum niet bindend is, het schepencollege van Peer zich heeft geëngageerd om de uitslag als bindend te zullen beschouwen en dus rekening te zullen houden met de wensen van de Peerse bevolking inzake verkeersveiligheid.
De inwoners van Peer konden zondag voor het eerst in de geschiedenis deelnemen aan een volksraadpleging. De meeste Perenaars spraken zich zondag positief over het initiatief uit. Enige uitzondering hierop vormt de VLD-oppositie van Peer. Die vinden het wel positief dat het stadsbestuur een referendum organiseert, maar menen dat het onderwerp over verkeersveiligheid te moeilijk is voor een volksraadpleging.