WASHINGTON - De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Cyrus Vance is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer. Vance diende in de regering van de Democratische president Jimmy Carter. Hij hielp onder meer mee aan de totstandkoming in 1979 van de Camp David-akkoorden die vrede brachten tussen Israël en Egypte.
Cyrus R. Vance boekte tijdens zijn ministerschap diverse successen. Hij speelde een belangrijke rol in het normaliseren van de betrekkingen met China. Ook werkte hij mee aan de realisatie van verdragen over het Panamakanaal, dat in 1999 door de VS aan Panama werd overgedragen.

Aan zijn ministerschap kwam in 1980 vervroegd een einde. Vance besloot op te stappen omdat hij tegen een militaire operatie was om Amerikaanse gijzelaars in de ambassade in Iran te bevrijden. De Amerikanen werden vastgehouden door militante moslims. Vance kreeg het gelijk aan zijn zijde. De militaire operatie liep uit op een fiasco. De gijzelaars kwamen pas in 1981 vrij.

Begin jaren '90 was Vance nog VN-bemiddelaar in ex-Joegoeslavië.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig