SYDNEY 13/01 (DPA) = Het opduiken van nieuwe vuurhaarden ten noorden van Sydney maakt de Australiërs duidelijk dat de ergste bosbranden ooit nog steeds niet overwonnen zijn.
Bosbranden rond Coffs Harbour in het noorden van New South Wales, aangewakkerd door een forse wind van 60km/uur en temperaturen die boven de 40 graden uitkomen, hebben de hoofdweg tussen Sydney en Brisbane versperd.

De nieuwe brandhaarden flakkerden op op de 21ste dag van het inferno dat ondertussen 650.000 hectare land en 150 huizen verwoestte en 3.000 mensen uit hun huizen joeg.

< Op het hoogtepunt van de bosbranden waren meer dan 10.000 vrijwilligers aan de slag om de branden, over een oppervlakte van 3.000 kilometer, te blussen.

De plaatselijke brandweer gaat ervan uit dat de nieuwe haarden aangestoken zijn. In de gebieden zou er geen enkele aanwijzing zijn dat de branden op natuurlijke wijze uitbraken.

De politie heeft een speciale task-force in het leven geroepen om de pyromanen op te sporen en te arresteren. Er zijn al meer dan 20 personen aangeklaagd en/of in de cel gestopt op verdenking van brandstichting.

Natuurorganisaties hebben er al voor gewaarschuwd dat sommige inheemse dieren en plantensoorten mogelijk uitgeroeid zijn tijdens de voorbije weken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig