'Veroordeling Raes krachtig signaal'
Jozef De Witte Foto: belga
Het Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding en het Forum der Joodse Organisaties zijn tevreden met de uitspraak van de correctionele rechtbank van Brussel. Roeland Raes is veroordeeld tot 4 maand cel met uitstel voor negationisme en moet aan de twee organisaties een morele schadevergoeding betalen van 1.000 euro.
Voor Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en voor Racismebestrijding, is dit ‘een krachtig signaal’. ‘Ontkennen of schromelijk minimaliseren van de genocide is bij wet verboden, en terecht’, aldus De Witte. Voor hem kan dergelijk gedrag niet door de beugel in een democratische samenleving omdat het de kiemen zaait voor nieuw racisme en antisemitisme. De Witte legt er de nadruk op dat hij het belangrijk vindt dat er vrijheid van meningsuiting bestaat.

Ook het Forum der Joodse Organisaties is gerustgesteld dat Roeland Raes veroordeeld is voor inbreuken op de negationismewet. De vereniging diende begin 2001 een klacht in met burgerlijke partijstelling tegen Raes naar aanleiding van zijn uitspraken in het programma Netwerk op de Nederlandse zender NCRV. ‘Na al die jaren is uiteindelijk recht geschied en is de wet op het negationisme in al haar objectiviteit toegepast', zo meldde het Forum.