Roeland Raes krijgt 4 maanden met uitstel wegens negationisme
Voormalig ondervoorzitter van het Vlaams Belang (toen Vlaams Blok) en gewezen senator Roeland Raes is door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot 4 maand cel met uitstel.
Hij moet een schadevergoeding van 1.000 euro betalen aan het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding en het Forum der Joodse Organisaties. Raes werd veroordeeld voor negationisme.

Voorzitter Bruno Valkeniers van Vlaams Belang wilde vrijdagmiddag geen commentaar kwijt op wat hij de 'voorwaardelijke veroordeling' van Roeland Raes noemde. 'We wachten af of Raes eventueel in beroep gaat tegen het vonnis'.

Valkeniers wijst er op dat Raes destijds vrijwillig ontslag nam als senator en als ondervoorzitter van het toenmalige Vlaams Blok. Hij herinnert er ook aan dat zijn partij de wet tegen het negationisme heeft goedgekeurd, hoewel er een duidelijk conflict is met de vrije meningsuiting. 'Maar wij hebben toen voor gestemd om geen onduidelijkheid te laten bestaan over wat de Joden toen hebben meegemaakt'.

Op 26 februari 2001 uitte Raes op het Nederlandse televisieprogramma 'Netwerk' zijn twijfels over de Holocaust. Als gevolg daarvan nam hij ontslag als ondervoorzitter van het Vlaams Blok, als senator en als beheerder van de universiteit van Gent.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig