CD&V groeide zonder N-VA
Precies op de dag dat CD&V en N-VA met de presentatie van hun nieuwe kartelakkoord de banden publiek weer aanhalen, blijkt uit een peiling van De Standaard en de VRT dat CD&V ook zonder het kartel bijna 30 procent haalt. Dat is een stijging tegenover de peiling in november, waarin CD&V zonder N-VA 27,3 procent behaalde. De score van bijna 30 procent ligt ook een pak hoger dan die bij de Vlaamse verkiezingen in 2004, toen CD&V — in kartel — 26,6 procent scoorde.
De N-VA van Bart De Wever zou, zelfs met Jean-Marie Dedecker in haar rangen, niet hoger uitkomen dan 5,1 procent. Dat is een daling tegenover de vorige peiling. Op die sterkte deelnemen aan de verkiezingen hield met andere woorden het risico in dat de kiesdrempel niet (overal) behaald zou worden, zoals in 2003 bij de federale verkiezingen gebeurde.

De resultaten zijn relatief hypothetisch omdat de peiling werd afgenomen van dinsdag 5 tot zondag 10 december. Dat is tijdens de zogenaamde afkoelingsperiode, voor het kartel hersteld werd. Een klein deel van de peiling werd nog afgenomen de dag nadat de partijraad van N-VA het kartel boven het lidmaatschap van Dedecker had verkozen. Het stemgedrag op die zondag vertoonde echter geen grote verschillen met dat ervoor.

Een meerderheid van de ondervraagden vond het in die periode een goede zaak dat CD&V het kartel had verbroken vanwege Jean-Marie Dedecker. De komst van die laatste naar de N-VA kon op weinig instemming rekenen. De meerderheid van de ondervraagden vond dat geen goede zaak voor de N-VA. Geert Bourgeois, die in die periode onder vuur lag als Vlaams minister, hoefde voor de ondervraagden geen ontslag te nemen.

De gebeurtenissen rond CD&V/N-VA blijken ook een invloed te hebben op de aantrekkingskracht van Vlaams Belang/Vlott. Vlaams Belang zou stevig achteruitgaan: van 21,9 tot 19,3 procent.

Als N-VA op eigen benen zou staan, dan kan het op de sympathie van een deel van de Vlaams Belang-kiezers rekenen. De onafhankelijke koers blijkt daarin een grotere factor dan de aantrekkingskracht van Dedecker. De populariteit van de voormalige judocoach blijft immers steken op het — lage — niveau van november, toen hij volledig uit het beeld verdwenen was. Dag in, dag uit het nieuws beheersen, brengt Dedecker dus niets op.

Voor de paarse partijen blijft de situatie stabiel. SP.A/Spirit haalt zowat hetzelfde resultaat van november, maar de populariteit van haar kopstukken, die buiten het gewoel bleven, neemt toe. Verlost van eeuwige kwelgeest Dedecker groeit de VLD met 1 procent.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig