Mogelijk grote olieschade na ongeluk met vrachtschip bij Alaska
Foto: rr
ANCHORAGE - Een ongeluk met een Maleisisch vrachtschip vrijdag voor de kust van Alaska heeft mogelijk tot grote olieschade in de omgeving geleid. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht zaterdag bekendgemaakt. Zes bemanningsleden van de bulkcarrier, de Selendang Ayu, worden vermist.
Het schip de Selendang Ayu had 2,3 miljoen liter stookolie aan boord die nu wegstroomt en de stranden van het eiland Unalaska, vlakbij een wildreservaat met zeeleeuwen, otters zeevogels, bevuilt. Reddingsdiensten zijn door het noodweer dat in het gebied van het ongeluk heerst niet in staan de schade accuraat in kaart te brengen of schoonmaakoperaties in gang te zetten.

De Selendang Ayu was met een lading sojabonen op weg van de Verenigde Staten naar China. Het vrachtschip was na een storm op drift geslagen, waarna het woensdag aan de grond liep. Vrijdag brak het schip in twee stukken. De bemanningsleden werden aanvankelijk gered door een helikopter van de kustwacht die later in zee stortte. Zes mensen worden vermist.

Een regeringsfunctionaris noemde de lekkage ernstig. Het zal moeilijk zijn om de stroperige olie op te ruimen. Het is de grootste olieramp in Alaska sinds 1989 toen de olietanker Exxon Valdez 29.000 ton ruwe olie verloor en de kust over een lengte van 1600 kilometer besmeurde.