Verkeerscontroles tijdens 8ste verkeersveilige nacht
Foto: rr
GENT - In de nacht van zaterdag op zondag hebben de verschillende Oost-Vlaamse politiediensten voor de 8ste maal massale controles uitgevoerd in het kader van de zogenaamde verkeersveilige nacht. 146 van de 2.728 gecontroleerde chauffeurs hadden teveel gedronken, en van 26 werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. 107 anderen begingen een zware snelheidsovertreding. Dat meldt de federale politie.

In totaal werden 2.800 voertuigen gecontroleerd, en dienden 2.728 bestuurders een alcoholtest af te leggen. 146 van hen, of 5,4 procent, bleken een strafbaar alcoholgehalte te hebben. Dat is veel minder dan de 8,5 procent die vorig jaar betrapt werden, maar volgens commissaris François Vlaeminck van de federale politie gaat de vergelijking niet helemaal op.

 

 Dit jaar hebben we voor het eerst in alle politiezones aselectief gecontroleerd. Dat wil zeggen dat we alle bestuurders die gestopt werden ook aan een alcoholtest hebben onderworpen. Op die manier hebben we nu een reël beeld van het aandeel chauffeurs dat onder invloed van alcohol de weg op gaat. Er is wel duidelijk een verschil merkbaar tussen de gerechtelijke arrondissementen.

 

In Gent rijden het grootste aantal chauffeurs onder invloed rond, namelijk 7,66 procent. Dendermonde volgt van nabij met 6,13 procent, Oudenaarde scoort een stuk minder hoog met 3,37 procent, en op de autosnelweg rijden er nog een stuk minder chauffeurs onder invloed, slechts 1,79 procent. Van de 146 bestuurders onder invloed hadden er 26 zoveel gedronken dat hun rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen werd ingetrokken. Ook dat is een verbetering tegenover vorig jaar, toen werden er nog 41 rijbewijzen ingetrokken.

 

26 van de 29 Oost-Vlaamse politiezones namen samen met de federale wegpolitie deel aan de verkeersveilige nacht. In totaal werden 224 lokale en federale politiemensen ingezet. De controleactie, die georganiseerd wordt door de Oost-Vlaamse provinciegouverneur, is meteen de start van de BOB-campagne van het Belgisch instituut voor de Verkeersveiligheid.

 

Het doel van de massale controles is de weggebruiker wijzen op de reële pakkans tijdens de eindejaarsperiode. Voor de hele verdere duur van de BOB-campagne zullen in Oost-Vlaanderen nog verschillende controle-acties georganiseerd worden, zowel in de week als tijdens het weekend.

 

Dubbel zoveel rijbewijzen ingetrokken in West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen werden tussen zaterdag 19 uur en zondagmorgen 7 uur 1.917 chauffeurs gecontroleerd op alcoholgebruik. Tweeëntachtig van hen (4,82 %) hadden teveel op. Vorig jaar had 3,66 procent teveel op. Er werden 22 rijbewijzen ingetrokken of dubbel zoveel als vorig jaar.

 

165 agenten controleerden dit jaar 552 voertuigen meer dan vorig jaar. Er werd gecontyroleerd in 17 van de 19 politiezones in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. De Zeeuwse politie nam niet deel
aan de verkeersveilige nacht. Tijdens de verkeersveilige nacht controleerde de politie ook 1.383
voertuigen op snelheid. Dit was dit jaar echter niet de prioriteit. Tien procent van de gecontroleerde bestuurders begingen een zware verkeersovertreding. De parketten trokken vijf rijbewijzen in.
  

De politieagenten letten ook op andere verkeersinbreuken. Achttien chauffeur waren niet in orde met autoverlichting, de politie schreef 28 pv's uit voor op het niet in orde zijn van de boorddocumenten. Twee
chauffeurs reden met een niet ingeschreven voertuig, zeventien hadden geen verzekeringsdocumenten bij en negen ontbraken een schouwingsbewijs. Achttien personen hadden geen veiligheidsgordel om.
Daarnaast waren er nog 41 verkeersinbreuken. Tijdens de controle werd één persoon betrapt met een verboden wapen bij zich. Eén persoon stond geseind en één persoon had drugs op.