MANILLA - Bij een aanslag op een drukke markt in General Santos City, in het zuiden van de Filipijnen, zijn zondag zeker dertien mensen omgekomen en 58 gewond geraakt. De aanslag werd gepleegd met behulp van een zelfgemaakte bom of granaat die zat verstopt in een doos, zei de politie.
Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. Het Filipijnse leger zei dat uit vrees voor meer aanslagen onmiddellijk scherpe veiligheidsmaatregelen zijn getroffen.

Het hoofd van het Filipijnse Rode Kruis, senator Richard Gordon, uitte scherpe kritiek op het leger en de politie, omdat die de aanslag niet hebben weten te voorkomen. Volgens Gordon zou er informatie zijn binnengekomen dat een dergelijke aanslag in voorbereiding was.

President Gloria Macapagal Arroyo sprak haar veroordeling over de aanslag uit, die kennelijk bedoeld was om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Op de markt was het extra druk in verband met de naderende kerstdagen.

Twee jaar geleden kwamen bij een bomaanslag op een winkelcentrum in General Santos City veertien mensen om het leven. Die aanslag werd toegeschreven aan de moslimextremistische groepering Abu Sayyaf en het separatistische Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF).