LISSABON - De Portugese premier Pedro Santana Lopes heeft zaterdagavond het aftreden van zijn regering aangekondigd na de ontbinding van het parlement door de president.
"Ik bied het verzoek tot aftreding van de regering aan", aldus Santana Lopes na afloop van een buitengewone ministerraad. Maandag zal president Jorge Sampaio hem ontvangen "om dit verzoek tot aftreding formeel te kunnen maken", zo luidt het.

"We blijven onze regeringsverantwoordelijkheid nemen" in lopende zaken, aldus Santana Lopes, wiens verklaring op radio en televisie te horen was.

De centrumrechtse premier volgde José Manuel Durao Barroso op nadat die zich in juli kandidaat stelde als voorzitter van de Europese Commissie.

De socialistische president Jorge Sampaio heeft vrijdag zijn besluit om het in meerderheid centrumrechtse parlement te ontbinden gerechtvaardigd door te verwijzen naar de "ernstige geloofwaardigheidscrisis van de regering". De nieuwe verkiezingen zijn voor 20 februari gepland.

Sampaio heeft de premier niet uit zijn functie ontheven. Wel waarschuwde hij dat "de macht van de macht van de regering politiek beperkt zal zijn".