De socialistische vakbond BBTK gaat bij Fortis de druk opvoeren. Donderdag wordt er gestart met personeelsvergaderingen en de volgende weken wil de vakbond meer van zich laten horen.
‘Dagelijks staan er berichten in de pers over Fortis, die de onzekerheid bij personeel en klanten doen toenemen. Onze mensen willen dat er rekening met hen gehouden wordt’, aldus federaal secretaris Pia Desmet. Ze wijst erop dat er bij de Belgische activiteiten van Fortis 25.000 mensen werken.

Desmet verwijst naar de verklaringen van regeringsleden, zoals premier Yves Leterme. ‘Hij dreigt ermee ’zijn’ geld terug te trekken als de verkoop van Fortis aan BNP Paribas niet doorgaat. Dit zorgt voor heel wat ongerustheid bij de klanten en bij het personeel’, aldus Desmet. Ook de gerechtelijke procedure van de Fortis-aandeelhouders, onder leiding van Deminor en Modrikamen, kan op weinig begrip rekenen. ‘We kunnen begrijpen dat zij hun rechten doen gelden, maar niet als de gehanteerde methode betekent dat activiteiten, tewerkstelling en klanten volledig of deels geofferd worden op het altaar van de winst van sommigen’, klinkt het in een persbericht.

Vandaag wil het BBTK starten met personeelsvergaderingen. Er zal ook gekeken worden hoe de werknemers van zich kunnen laten horen bij de algemene vergadering op 2 december.

Intussen roept de socialistische vakbond de top van BNP Paribas op om duidelijkheid te verschaffen. ‘We willen zo snel mogelijk hun intenties kennen voor de activiteiten en tewerkstellingsgaranties voor de mensen van Fortis Bank en Fortis Verzekeringen’, aldus Desmet.