De SP.A vraagt dat premier Leterme in het parlement uitleg komt geven over wat de Europese Commissaris voor Concurrentie, Neelie Kroes, 'een flagrante leugen' van de eerste minister noemt.
Leterme zei tijdens een interview afgelopen weekend dat de Europese Commissie onbereikbaar was voor advies in het weekend dat de Beneluxlanden een akkoord sloten over de redding van Fortis.

Europees commissaris Kroes heeft dat met klem tegengesproken. Zijn noemde de verklaring van Leterme 'een flagrante leugen'.

SP.A-fractieleider Peter Vanvelthoven wil nu dat Leterme een en ander komt verduidelijken in het parlement. 'Dat Leterme zijn kiezers heeft bedrogen, wisten we al. Dat hij nu al de Europese Commissie beliegt, is nieuw en de zoveelste primeur van Leterme.'

'Vele spaarders voelden zich de voorbije maanden belogen en bedrogen. Hun zuurverdiende spaarcenten zijn afgenomen', aldus Vanvelthoven.

'Eerst werden de kleine Fortis-aandeelhouders door Leterme en Reynders onteigend, zonder contact en aftoetsing met de bevoegde instanties en zelfs niet op Europees niveau. Nu blijkt door de vele juridische acties dat zelfs de onteigening wankel is. De reactie van Leterme is zoals steeds dat het de schuld van anderen is', klinkt het nog.

Volgens SP.A bewijst dit dat enkel een parlementaire onderzoekscommissie de onderste steen over de bankencrisissaga naar boven zal halen.

Premier Leterme liet dinsdag al weten dat hij over de hele zaak geen commentaar wil geven.