Onderzoek De Gucht verhuist naar hof van beroep
Foto: belga
Het onderzoek naar de verkoop van Fortis-aandelen van het echtpaar De Gucht door de Commisie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), wordt stilgelegd. Na een juridische analyse door de CBFA bleek dat hun onderzoek in strijd was met artikel 103 van de Grondwet. Een paar uur later hekelde De Gucht de manier waarop hij 'door het slijk' is gehaald.
De dossiers zijn overgemaakt aan het parket-generaal bij het hof van beroep in Brussel en Gent, bevestigt CBFA aan onze redactie.

Mireille Schreurs, de echtgenote van De Gucht verkocht op 3 oktober, uren voor de ontmanteling van de bank, een pakket van 2.000 Fortis-aandelen. Meteen daarna kelderde de koers.

Minister De Gucht ontkent dat hij informatie over de nakende splitsing van Fortis in een Belgisch en Nederlands deel aan zijn vrouw heeft doorgespeeld.

De Gucht bijt van zich af

Woensdag reageerde hij in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen bijzonder scherp op de aantijgingen. 'Ik heb geen gevoelige informatie doorgegeven aan mensen die op basis daarvan hun aandelen verkocht zouden hebben. Nooit', klonk het formeel.

De Gucht noemde de beschuldigingen 'pijnlijk', en hij hekelde de manier waarop hij 'door het slijk' is gehaald op basis van 'onjuiste aantijgingen'. 'Ik zou het mijn ergste politieke tegenstanders niet toewensen zo behandeld te worden', aldus De Gucht, die hoopt dat het gerecht snel klaarheid schept.

'Het enige wat totnogtoe bewezen is, is dat Mireille niet altijd naar mij luistert', besloot de minister.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig