Kroes wil gedetailleerde informatie van Leterme
Foto: epa
De Nederlandse eurocommissaris voor Concurrentie, Neelie Kroes, wacht op 'gedetailleerde informatie' van de Belgische regering over eventuele staatssteun bij de reddingsoperatie van bank-verzekeraar Fortis. Kroes heeft dat woensdag verklaard.
'Wij vragen gedetailleerde informatie om te kunnen verifiëren of er staatssteun geweest is, en om te bepalen, als die steun er effectief geweest is, wat ze inhoudt en of ze toegestaan is', verklaarde Kroes.

De eurocommissaris nodigt eerste minister Yves Leterme uit voor een telefoongesprek. Kroes verklaarde dinsdag dat Leterme 'liegt' als hij zegt dat de Europese Commissie niet bereikbaar was tijdens het weekend waarin de Benelux-landen 11 miljard euro in Fortis pompten om het bedrijf te redden.

'Hij kan me contacteren, ik ben bereikbaar. Ik heb het privilege meerdere gsm's bij te hebben', aldus Kroes. 'De mensen van mijn kabinet staan voortdurend in contact met de Belgische autoriteiten, en dat was ook het geval tijdens de twee weekends waarin Fortis moest worden gered.'

De Commissie moet haar oordeel geven over de openbare steunmaatregelen die banken sinds het losbarsten van de crisis in de meeste EU-lidstaten genieten. België was een van de eerste Europese landen die door de crisis werden getroffen, maar Kroes nam nog geen enkele beslissing met betrekking tot de Belgische banken en de staatsgaranties die de overheid verleende.

Andere landen - waaronder Frankrijk, Nederland en Duitsland - zagen hun reddingsplannen voor de financiële sector wel al goedgekeurd.