De raad van bestuur van Fortis SA was bevoegd om te beslissen over de verkoop van de bank- en verzekeringsactiviteiten van de groep, en moest daarvoor niet de goedkeuring vragen op een algemene aandeelhoudersvergadering. Dat hebben de advocaten van Fortis woensdag in kort geding gesteld voor de Brusselse handelsrechtbank.
In de zaak-Fortis lopen momenteel drie burgerlijke juridische procedures: twee van beleggersvereniging Deminor (één tegen Fortis Bank, één inzake Fortis Holding) en één van advocaat Mischaël Modrikamen, die in naam van 1.750 Fortis-aandeelhouders een kort geding heeft aangespannen tegen de verkoop van Fortis aan BNP Paribas.

Woensdagochtend dienden de advocaten van Fortis, BNP Paribas en de FPIM (de staat) het openbaar ministerie (OM) van repliek. Het OM wil dat de aandeelhouders zich kunnen uitspreken over de ontmanteling van Fortis.

Volgens het OM is de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas niet volgens de regels verlopen.

De advocaten van Fortis hebben dat vanochtend tegengesproken: volgens hen was de raad van bestuur van Fortis SA wel degelijk bevoegd om te beslissen over de verkoop van de bank- en verzekeringsactiviteiten van de groep, en moest daarvoor niet de goedkeuring gevraagd worden op een algemene aandeelhoudersvergadering.

'Geen enkel element in het Belgisch recht legt aan de algemene vergadering van een bedrijf de goedkeuring op voor de verkoop van activa', aldus advocaat Pottier namens Fortis.

'BNP Paribas betaalde niet te weinig'

De advocaten van Fortis hebben woensdag ook het standpunt verdedigd dat de prijs die BNP Paribas onderhandelde voor de overname van de bancaire en verzekeringsactiviteiten van Fortis, niet te laag lag.

Volgens meester Lefèvre 'is de prijs van 9,4 miljard euro niet nadelig' als rekening gehouden wordt met de context van de crisis, de nog lagere biedingen van ING en BNP en de beurswaarde van Fortis op dat moment.

'De verkoop van de aandelen van Fortis Bank is perfect, onomkeerbaar en heeft zijn effect niet gemist' oordeelden de advocaten van de bank. Volgens meester Poittier kan de transactie dan ook niet meer opgeschort worden.

Stop smoking dope!

Meester Meyers, advocaat voor BNP Paribas, verklaarde op zijn beurt dat het openbaar ministerie wel de juiste vragen stelt, maar niet de goede antwoorden aanbrengt.

'Mijnheer Modrikamen en Deminor zien zichzelf al aan de tafel met BNP Paribas om te heronderhandelen. Stop met dromen! Stop smoking dope!', riep hij. 'Er zullen geen heronderhandelingen plaatsvinden. BNP vindt dat ze een juiste prijs heeft betaald.'

'Ping An sluit zich aan bij aandeelhouders'

Tijdens de zitting maakten meester Modrikamen en de raadsman van Deminor, meester Guyot, gewag van een brief die ze gekregen hebben van de advocaten van de Chinese verzekeringsgroep Ping An. Dat is de hoofdaandeelhouder van Fortis, met bijna 5 procent van het kapitaal en een afgevaardigde in de raad van bestuur van Fortis SA.

In die brief, afkomstig van het advocatenkantoor White & Case, zou Ping An de vraag van Deminor en Modrikamen steunen om beslissingen over de ontmanteling van Fortis voor te leggen op een algemene aandeelhoudersvergadering.

'We stellen vast dat de hoofdaandeelhouder van Fortis hetzelfde vraagt als de aanklagers', aldus Modrikamen.

Volgens hem zou Ping An ook gevraagd hebben dat de verkoop van activa op de agenda komt van de volgende algemene vergadering van Fortis (gepland op 2 december in Brussel). De Chinese verzekeringsgroep zou geen antwoord gekregen hebben op die vraag.

'Dat is ernstig en kan een nieuwe schending betekenen van de Fortis-statuten, waarin opgenomen is dat een aandeelhouder in het bezit van meer dan 1 procent van de aandelen een agendapunt kan aanbrengen', aldus nog Modrikamen.

De Brusselse handelsrechtbank doet dinsdag 18 november uitspraak over de verkoop van Fortis aan BNP Paribas.