VS speelden kernbom kwijt in Groenland
Foto: rr
De Verenigde Staten zijn veertig jaar geleden een kernbom kwijtgespeeld op Groenland. Dat gebeurde bij de crash van een B-52 bommenwerper vlakbij de Amerikaanse luchtmachtbasis van Thule. Dat meldt de BBC op basis van geheime documenten die via de Freedom of Information Act nu publiek toegankelijk zijn.
De bommenwerper die op 21 januari 1968 crashte, had vier kernbommen aan boord. De Amerikanen konden er destijds maar drie terugvinden. Een onderwaterzoektocht naar de vierde leverde niets op.

De BBC, die een reportage maakte over de feiten met onder meer interviews met de piloten van de gecrashte B-52, stuitte op een document dat gewag maakt van een zwart stuk ijs dat opnieuw bevroren was, met daarin lijnen van de parachute van een bom. Het document spreekt van de mogelijkheid dat 'iets door het ijs gesmolten was'.

Volgens de BBC denken Amerikaanse specialisten dat de radioactiviteit zich intussen opgelost heeft in de massa water en dat het gevaar geweken is. De Amerikaanse overheid wil geen commentaar geven op de berichten. Ze heeft altijd gezegd dat de vier kernbommen 'vernietigd' werden. Dat er is zich in Groenland kernbommen bevonden is altijd geheim gehouden, net als de zoektocht naar de vermiste bom.