De PS wil alleen meewerken aan een comité van wijzen over een staatshervorming als er duidelijkheid is over wat daar concreet besproken zal worden. PS-voorzitter Di Rupo wil dat alle Franstalige partijen samen onderling de voorwaarden voor een communautaire dialoog vastleggen, zei hij maandag na het partijbureau.
'Geef ons het menu en laten we met alle Franstalige partijen vooraf voorwaarden afspreken', aldus Di Rupo.

Di Rupo wil 'niet in de val lopen' van een communautaire overlegstructuur waar zomaar alles besproken kan worden, zonder duidelijke agenda. 'Zonder ernstig menu, riskeert dat in een praatbarak uit te monden', zegt hij. En met de regionale verkiezingen van 2009 in het vooruitzicht, kunnen de spanningen alleen maar oplopen, 'want de extremistische partijen zullen alles doen om de spanningen hoog te houden door de hele dag door hun standpunt voor de camera te ontwikkelen', zegt hij.

De PS-voorzitter wil samen met alle andere Franstalige partijen afspreken wat de voorwaarden moeten zijn om een dergelijke communautaire dialoog op te starten.

De PS verwacht in elk geval nog altijd een 'gebaar' van de Vlaamse partijen na de eenzijdige goedkeuring van de splitsing van BHV, vorige week in de Kamercommissie. De Vlaamse partijen hebben daar voor het eerst hun numerieke meerderheid gebruikt om hun wil aan de Franstaligen op te dringen en Di Rupo heeft schrik dat dit zich in de toekomst herhaalt. 'Er kan geen oplossing komen met een dergelijke dreiging', zei Di Rupo. Hij stelt voor dat alle Franstalige partijen samen onderling afspreken wat dat gebaar van de Vlamingen kan zijn.

Volgens Di Rupo is de crisis groot en ligt de schuld daarvoor bij de oranje-blauwe partijen. Hij spreekt van 'nooit geziene communautaire spanningen'. De PS-voorzitter kan ook 'niet meer volgen' wat er nu met de formatie gebeurt. 'Gisteren zei men dat de gesprekken waren opgeschort, vandaag zijn er blijkbaar bilaterale gesprekken over de begroting', aldus Di Rupo.