SP.A neemt niet deel aan Comité van Wijzen
SP.A is niet bereid deel te nemen aan het Comité van Wijzen, die een staatshervorming moet uitwerken. Dat heeft het partijbureau van de Vlaamse socialisten maandag beslist.
De partij wil wel meewerken aan een staatshervorming, maar momenteel liggen geen voorstellen op tafel en is niet duidelijk hoe dat Comité aan het werk moet gaan, stelde voorzitster Caroline Gennez maandag.

Het standpunt van de SP.A luidt al enkele maanden dat ze bereid is mee te werken aan een staatshervorming, maar eerst wacht op concrete voorstellen. Indien er voorstellen komen, zullen die op hun merites worden beoordeeld, luidt het al een tijdje.

Die boodschap blijft overeind, liet Gennez maandag na afloop van het SP.A-partijbureau weten. Van meestappen in een Comité van Wijzen kan echter geen sprake zijn. 'Er bestaat nu geen duidelijkheid over het kader. Er is helemaal geen kader, alleen maar totale chaos', verklaarde Caroline Gennez.

Volgens de SP.A is het Comité niets meer dan een vehikel om oranje-blauw te redden. 'Dit lijkt eerder een alibi om oranje-blauw op de been te brengen. Het is niet aan de oppositie om een regering te vormen. Dit is eerder een vluchtweg naar nergens dan een uitweg naar een oplossing', klonk het.

Gennez gaat naar eigen zeggen de koning dezelfde boodschap geven. Of de koning de SP.A nog van gedacht kan doen veranderen? 'Zelfs de koning kan niet op tegen ons partijbureau'.

Volgens de SP.A-voorzitster moet oranje-blauw nu eindelijk eens zijn verantwoordelijkheid opnemen. 'De formateur is in staking, de koning is formateur ... Het wordt tijd dat de man van 800.000 stemmen eens zijn verantwoordelijkheid neemt, zijn kartel tot verantwoordelijkheid aanzet en de Franstaligen uit hun stellingenoorlog komen', dixit Gennez.

Volgens haar blijft oranje-blauw nog altijd bestaan, maar moet die nu wel de laatste kans grijpen. 'Het kan niet dat de schuld voor de mislukte formatie in de schoenen van de oppositie wordt geschoven'.

Een tripartite is ook voor de SP.A niet de beste oplossing. 'Maar we zijn nog lang zover niet. De aversie voor de socialisten blijft nog altijd groot', besloot Gennez.