Oppositie loopt niet warm voor 'Comité van Wijzen'
Koning Albert II ontving vandaag zelf een aantal partijvoorzitters, maar dat leverde vooralsnog niet het gewenste resultaat. De vorst krijgt weinig steun voor een 'Comité van Wijzen'.
Groen! is bereid mee te denken over de toekomst van het land en als een Comité van Wijzen met wijze voorstellen komt, willen de Vlaamse groenen die steunen. 'Maar nu zeggen dat Groen! de nodige stemmen zal leveren, komt neer op een blanco cheque, en daar doen wij niet aan mee', stelde partijvoorzitster Mieke Vogels maandag na afloop van haar gesprek met koning Albert.

Daarmee zit Groen! op dezelfde lijn van de Vlaamse socialisten.

'Niet aan de oppositie om een regering op de been te brengen'

Het partijbureau van de SP.A acht de tijd nog niet rijp om deel uit te maken van een Comité van Wijzen. 'Dit lijkt eerder een alibi om oranje-blauw op de been te brengen. Het is niet aan de oppositie om een regering te vormen', zei voorzitster Caroline Gennez.

'De partij wil wel meewerken aan een staatshervorming, maar momenteel liggen geen voorstellen op tafel en is niet duidelijk hoe dat Comité aan het werk moet gaan'.

Di Rupo wil 'menu' van Comité van Wijzen kennen

De PS wil alleen meewerken aan een comité van wijzen over een staatshervorming als er duidelijkheid is over wat daar concreet besproken zal worden. 'Geef ons het menu en laten we met alle Franstalige partijen vooraf voorwaarden afspreken', zei voorzitter Elio Di Rupo na afloop van het partijbureau. 'Zonder ernstig menu, riskeert dat in een praatbarak uit te monden', zegt hij.

Di Rupo wacht ook nog steeds op een 'signaal van goede wil' van de Vlamingen na de eenzijdige stemming over de splitsing van BHV in de kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Morgen komen de oranje-blauwe delegatieleider Jo Vandeurzen (CD&V/N-VA), Joëlle Milquet (CDH), Bart Somers (Open VLD) en Didier Reynders (MR) langs. CD&V bijt om elf uur de spits af.