De Croo pleit opnieuw voor samenvallende verkiezingen vanaf 2010
Pol De Wilde - Corelio Foto: © Pol De Wilde - Corelio
Kamerlid Herman De Croo (Open VLD) pleit ervoor de regionale verkiezingen en de federale verkiezingen in 2010 te organiseren en ze nadien om de vijf jaar te laten samenvallen. Een groot deel van de politieke problemen zijn volgens hem een gevolg van de verkiezingen die al in 2009 voor de deur staan. Ze met een jaar verdagen, moet meer ademruimte bieden.
In een interview met De Morgen herhaalt de gewezen Kamervoorzitter zijn aloude pleidooi om de regionale en federale verkiezingen te laten samenvallen. 'Ik heb niet de indruk dat de alliantie tussen CD&V en N-VA zal springen. Er is namelijk een aantal mensen bij CD&V die 2009 vrezen. Vandaar ook mijn voorstel om de verkiezingen uit te stellen tot 2010. Dan neem je die enorme druk weg', zegt de Vlaamse liberaal in de krant.

In een toelichting aan Belga zegt De Croo het geen goed idee te vinden eventueel pas in 2015 de stembusslagen te laten samenvallen. 'Daarmee worden de problemen van vandaag niet opgelost', luidt het. Daarom zijn voorstel om de verkiezingen voor de gewesten en gemeenschappen in 2009 met een jaar te verdagen en de federale verkiezingen van 2011 een jaar te vervroegen, en ze nadien elke vijf jaar samen te organiseren. 'Een grote oorzaak van veel van wat gaat en niet gaat zijn de verkiezingen van 2009', aldus nog De Croo. Het kartel CD&V/N-VA is bang een deel van zijn winst bij de verkiezingen van 10 juni in 2009 te verliezen, Open Vld wil zijn 'verkiezingsdipje' rechttrekken en MR-voorzitter Didier Reynders wil dan zijn zege voortzetten, weet De Croo.

'Binnen dit en een jaar zal men opnieuw bezig zijn met lijsten te maken met dezelfde kandidaten', blikt De Croo vooruit. Er zal voordien ook maar één normale begroting kunnen worden opgesteld, want die voor 2009 wordt een 'electorale begroting'.