Formateur Yves Leterme en de oranje-blauwe onderhandelaars zaten vrijdagavond rond 23.15 uur nog altijd aan tafel om te praten over het toekomstige justitiebeleid. Er zou nog altijd geen akkoord in zicht zijn, al blijven de onderhandelingen volgens sommige bronnen constructief verlopen.
De discussie tussen de oranje-blauwe onderhandelaars over justitie verloopt een stuk minder vlot dan gedacht. Vrijdagmiddag gebeurden de onderhandelingen daarom via bilaterale contacten. Knelpunt is vooral het jeugdsanctierecht, zo is uit goede bron vernomen.

Open VLD en MR kwamen in de namiddag met een gezamenlijke nota op de proppen waarin ze samen een reeks punten verdedigen. Het kartel CD&V/N-VA zou inhoudelijk niet zo ver van het liberale standpunt verwijderd zijn. Voor CDH liggen een aantal dossiers echter moeilijk.

Hét knelpunt is naar verluidt de vraag van de liberalen om de jeugdrechter de mogelijkheid te bieden om minderjarige jongeren vanaf 14 jaar door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Dat is volgens hen een oplossing voor de jongerencriminaliteit in de grote steden. CDH wil vasthouden aan de huidige wetgeving, met 16 jaar als minimumleeftijd.

Ook de wijziging van de wet-Lejeune is niet zo evident. De Vlaamse partijen en de MR willen de bodemrechter de mogelijkheid geven te bepalen dat de veroordeelde minimum een aantal jaren van zijn straf effectief dient uit te zitten. Die minimumstraf zou dan schommelen tussen een derde en twee derde van de uitgesproken straf.