Jonge Duivels van 0-2 naar 4-2
pn Foto: © Jimmy Bolcina
In een dolle tweede helft zetten de Jonge Duivels een uitzichtloze 0-2-achterstand om in een knappe 4-2-zege.
De Belgen wist wat hen te doen stond in Bergen. Na een nipte nederlaag tegen Oostenrijk en een kleurloze draw in IJsland, was winnen de enige optie om in koers te blijven voor het volgende EK.

En de Jonge Duivels begonnen best aardig aan de partij. Yulu-Matondo - eenzaam in de spits - kopte een vrije trap van Tom De Mul prima in de benedenhoek, maar doelman Kosicky redde even knap. Even later stond De Mul zelf aan het kanon. Opnieuw redde de Slowaakse keeper puik.

Bij de eerste - en enige - tegenprik van de bezoekers in de eerste helft was het meteen raak. Een echte aanval was het niet eens: Timothy Derijck zadelde Ma-Kalambay op met een harde terugspeelbal. De doelman van het Schotse Hibernian kon de bal niet ontzetten en Jendrisek strafte het geklungel genadeloos af. De reactie van de Belgen kwam meteen. Yulu-Matondo troefde de Slowaakse verdediging af in de lucht. Witsel devieerde de bal van dichtbij, maar Kosicky hield een gemaakt doelpunt met een prachtreflex tegen.

Nog voor de rust moest bondscoach De Sart noodgedwongen ingrijpen. Een bleke Pocognoli moest geblesseerd afhaken, in zijn plaats kwam Roland Lamah. De Belgen kozen na de rust resoluut voor de aanval, maar kregen kort na de rust een tweede koude douche. Jendrisek, de spits van het Duitse Kaiserlautern en daarmee de enige Slowaak die niet in eigen land aan de bak komt, werd moederziel alleen gelaten en werkte koeltjes af.

Vanden Borre zorgt voor ommekeer

Niet veel later kon Lamah zich doorzetten op de linkerkant. De ex-speler van Anderlecht bracht de bal prima tot bij Tom De Mul, die verschroeiende uithaalde en de spanning opnieuw in de wedstrijd bracht. Een kantelmoment, zo bleek. Nog in dezelfde minuut was Yulu-Matondo dichtbij de gelijkmaker. Maar Kosicky hield zijn ploeg nog maar eens recht.

De Belgen bleven naar voren stormen en kregen even later wat geluk toen de ref handspel in de Slowaakse zestien had gezien. Vanden Borre trapte de bal op Kosicky, maar trof in de herneming wel raak.

Even later kwam België zowaar op voorsprong. Opnieuw was het Vanden Borre, ditmaal na een hoekschop, die vanuit een scherpe hoek raak trof. De Slowaken kwamen nog gevaarlijk opzetten, maar het was de ingevallen Rossini die de Belgen gevleid op 4-2 bracht.