Do Van Ranst wint Jugendbuchpreis op Buchmesse
Foto: rr
De Belgische schrijver van jeugdboeken Do Van Ranst en zijn vertaalster Andrea Kluitmann hebben op de Frankfurter Buchmesse de Jugendbuchpreis gewonnen met het boek 'Mijn vader zegt dat wij levens redden' ('Wir retten Leben, sagt mein Vater').
'Het verhaal speelt zich af in een hoogst ongewoon decor', vertelde de gelauwerde schrijver begin dit jaar in een interview. 'In een afgelegen gebied en in de omgeving van een rivier met een nooit afgewerkte brug staat een huis. Daarin woont de ik-figuur - een vijftienjarig meisje - samen met haar ouders en grootmoeder. Vlakbij is er een scherpe bocht in de weg en af en toe knalt er een wagen de woonkamer binnen. Dat zorgt voor verrassende ontmoetingen.'

Van Ranst kreeg voor Mijn vader zegt dat wij levens redden in 2004 al de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek, goed voor 12.500 euro. Hij werd in 2005 ook genomineerd voor de Boekenleeuw.

Behalve schrijver van kinder- en jeugdboeken, is hij visual merchandiser bij een bekend kledingbedrijf. Van Ranst speelt muziek en is actief betrokken bij KunstVEEG!, een kindertoneelgroep in Hamme, waarvoor hij al enkele stukken schreef.