Washington houdt vast aan raketschild Europa
De Verenigde Staten gaan door met de installatie van een raketschild in Europa. Dat verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice in Moskou na een ontmoeting met haar Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov en president Vladimir Poetin. Rusland blijft tegen de plannen voor een raketschild.
Condoleezza Rice was samen met de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates in Moskou voor gesprekken met hun Russische tegenhangers en met president Poetin. Ze wilden de Russische bezwaren tegen een raketschild in Midden-Europa opruimen.

De VS willen in Polen onderscheppingsraketten plaatsen die verbonden zijn met een radarsysteem in Tsjechië. Hiermee wil Washington bescherming bieden voor Europa en de VS tegen langeafstandsraketten die door Iran zouden afgevuurd worden. Maar volgens Moskou ondermijnt het systeem de afschrikkingskracht van zijn eigen nucleaire macht.

Bij het begin van de ontmoeting drukte Poetin de VS op het hart de plannen op te bergen, anders zouden de Russisch-Amerikaanse relaties ernstig geschaad worden.

Lavrov verklaarde op de persconferentie dat Rusland maatregelen zal nemen om 'de dreiging te neutraliseren' als de VS doorgaan met de bouw van hun raketschild. De eerste elementen die de VS in Tsjechië en Polen willen neerzetten zijn klein, maar kunnen uitgroeien tot iets groots dat een bedreiging kan vormen voor de Russische afschrikkingsmacht, aldus Lavrov.

Rice zei dat de ideeën die zij en Gates op tafel hadden gelegd 'conceptueel' van aard zijn en door experts moeten worden doorgesproken. Het overleg wordt voortgezet in de lente in Washington, meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti.