Moslims vieren einde van de vasten
Met ochtendlijke gebeden en een eerste ontbijt sinds weken is voor vele moslims vrijdag de vastenmaand ramadan ten einde gelopen. Maar nog niet alle anderhalf miljard moslims vieren vrijdag al het Eid al-Fitr, dat in Turkije Suikerfeest wordt genoemd.
Voor de moslims in België, Egypte, Maleisië en een aantal andere landen begint het driedaags feest pas als met het blote oog de nieuwe maan kan gezien worden, op zaterdag.

In samenhang met de islamitische vastenregels, die voorschrijven dat tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten, noch gedronken of gerookt mag worden en men zich seksueel dient te onthouden, hebben twee incidenten de moslims deze ramadan beziggehouden. Voor verontwaardiging zorgde de Turkse president Abdullah Gül van de islamitisch-conservatieve partij AKP, die in het begin van de vastenmaand overdag per ongeluk voor de lopende camera een glas water dronk.

Er waren ook veel vragen en discussies hoe de Maleisische astronaut en gelovige moslim Sheikh Muszaphar Shukor, die vorige woensdag aan boord van het Russische Sojoez-ruimteveer naar het internaternationale ruimtestation ISS was vertrokken, in het heelal kon vasten.

Shukor was in elk geval niet de eerste vastende moslim die de ruimte koos. De krant Arab News publiceerde op Eid-dag een artikel van prins Sultan Ibn Salman, die tijdens de ramadan van 1985 aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Discovery was en verklaarde: 'Vasten in het heelal was een belevenis die ik nooit zal vergeten'.