De Nederlandse regering wil de verkoop van paddo’s (hallucinogene paddestoelen) verbieden. De gevolgen van het gebruik zijn te onvoorspelbaar, luidt het. Smartshops die straks toch paddo’s blijven verkopen, kunnen worden gesloten.
De Nederlandse ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) hebben afgesproken dat paddo’s onder de Opiumwet komen te vallen.

Woordvoerders van beide ministeries bevestigden vrijdag een bericht in de krant De Telegraaf daarover. Het verbod geldt zowel voor gedroogde als verse paddo’s.

Het probleem van paddo’s is dat de gevolgen op het gedrag van de gebruiker onvoorspelbaar zijn. De ene gebruiker ervaart het als prettig, terwijl anderen doordraaien. 'Het kan hele vervelende ’trips’ tot gevolg hebben, soms met een fatale afloop', aldus een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid.

Afgelopen maart sprong een 17-jarig Frans meisje na het eten van paddo’s van een brug in Amsterdam, waarna ze overleed.

Het aantal incidenten dat te maken heeft met paddogebruik, is de laatste jaren fors toegenomen. Vooral in de binnenstad van Amsterdam kwamen jonge toeristen in de problemen door paddogebruik.

Met een paddoverbod sluit het Nederlandse drugsbeleid meer aan bij de omringende landen, waar paddestoelen die hallucinaties veroorzaken doorgaans verboden zijn.

De Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) reageerde verbijsterd. 'We voelen ons volledig buiten de deur gezet', aldus woordvoerder Paul van Oyen. 'Hierdoor zal ongeveer de helft van de smartshops in grote problemen komen.' De VLOS gaat nu op een rij zetten welke middelen nog wel legaal te verkopen zijn.

De smartshophouders hoopten dat het kabinet zich achter een voorstel van burgemeester Job Cohen van Amsterdam zou scharen. Die kwam met het voorstel een periode van drie dagen in te lassen voordat iemand tot de aanschaf van paddo’s kan overgaan.

De stad Amsterdam gaf vrijdag te kennen niets te zien in het plan van het kabinet om de verkoop van paddo’s te verbieden. 'Een totaalverbod lost het probleem in de praktijk niet op', aldus de gemeente. 'Door paddo’s te verbieden is het niet mogelijk gebruikers goede voorlichting te geven en toe te zien op de kwaliteit van de paddo’s.' Amsterdam vindt het ook lastig dat de politie er op die manier een taak bijkrijgt.